Monday, November 7, 2011

Computer Awareness Questions and Answers for Clerk and PO Exams | Computer Awareness MCQ

Written by


1. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer? 
A. gathering data 
B. processing data into information 
C. analyzing the data or information 
D. storing the data or information 
Answer: C 


2. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers. 
A. Nanoscience 
B. Microelectrodes 
C. Computer forensics 
D. Artificial intelligence 
Answer: A 


3. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends. 
A. data mining 
B. data selection 
C. POS 
D. data conversion 
Answer: A 


4. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered: 
A. data. 
B. output. 
C. input. 
D. the process. 
Answer: B 


5. The term bit is short for: 
A. megabyte. 
B. binary language. 
C. binary digit. 
D. binary number. 
Answer: C 


6. Computers process data into information by working exclusively with: 
A. multimedia. 
B. words. 
C. characters. 
D. numbers. 
Answer: D 


7. The components that process data are located in the: 
A. input devices. 
B. output devices. 
C. system unit. 
D. storage component. 
Answer: C 


8. The CPU and memory are located on the: 
A. expansion board. 
B. motherboard. 
C. storage device. 
D. output device. 
Answer: B 


9. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many businesses. 
A. supercomputers 
B. clients 
C. laptops 
D. mainframes 
Answer: D 


10.  ____________ is the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small scale. 
A. Nanotechnology 
B. Micro-technology 
C. Computer forensics 
D. Artificial intelligence 
Answer: A 


11. The two broad categories of software are: 
A. word processing and spreadsheet. 
B. transaction and application. 
C. Windows and Mac OS. 
D. system and application. 
Answer: D 


12. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the: 
A. system unit. 
B. CPU. 
C. mainframe. 
D. platform. 
Answer: A 


15. A byte can hold one ____________ of data. 
A. bit 
B. binary digit 
C. character 
D. kilobyte 
Answer: C 

1 comment: